Mengenal dan Menggunakan Shanghai Metro

C360_2017-09-25-17-45-11-612_BP

Shanghai Metro menurut gue tidak serumit Seoul Metro. Lebih simple, dan lebih cepat dipahami. Secara total Shanghai metro memiliki 16 Line ( line 14 dan 15 nya sih ga pernah gue liat ada di peta) plus 1 jalur Maglev.

C360_2017-09-25-17-43-49-914_BP
Shanghai Metro map dan Metro card nya

Diantara 16 Line, ada 1 Line yang membentuk inner ring ini adalah Line 4. Jadi hampir semua area pelosok di Shanghai bisa dikatakan sudah bisa di capai dengan mudah nya dengan Metro. Dengan biaya yang sangat terjangkau.

Ingat untuk selalu mengetahui dulu lokasi awal dan tujuan kita, sehingga kita bisa tau dari mana dan ke mana nya itu apakah perlu pindah jalur dan menggunakan Line berapa aja.

C360_2017-09-25-17-49-46-418_BP

Untuk membeli tiket nya bisa dilakukan di vending machine, cari yang mesin nya menjual seluruh Line, pilih opsi bahasa inggris. Pilih line dan stasiun tujuan nya, kemudian akan disebutkan biaya yang harus kita bayar. Masukkan uang sesuai dengan perintah mesin, apakah hanya menerima koin atau bisa uang kertas. Habis itu menunggu proses mesin nya hingga keluar kartu dan uang kembalian jika ada.

Metro memiliki 3 day pass nya senilai 45 Yuan berlaku 72 jam dari sejak pertama kita tap kartunya. Jadi kalo emang niat keleleran sana sini, menggunakan Metro menjadi pertimbangan utama.

Sebagai gambaran biaya nya dari East Nanjing station ke Yuyuan garden gue bisa langsung menggunakan Line 10,  hanya 1 stop aja tiket nya sebesar 3 Yuan.

Kemudian dari Yuyuan Garden Station lanjut ke Nanpu Bridge station perlu 3 kali naik (2 x ganti) awal dari Line 10 turun di Laoximen Station ganti Line 8 sampai ke Xizang road station lalu ganti Line 4 (inner ring) turun 1 stop di Nanpu Bridge, sampe. Ini biayanya sebesar 5 Yuan.

Dari Nanpu Bridge station, gue balik lagi ke West Nanjing Road naik turun 3 kali juga sebesar 5 Yuan juga. Jadi rute santai gue hari itu aja sudah habis 13 Yuan. Jalur itu bisa dibilang dekat.

Kondisi Metro nya sangat bersih. Hanya agak jorok dikit di stasiun tertentu aja. Kalo gue liat habits rakyat nya sudah mengalami perubahan lebih baik. Dibandingkan 4 tahun lalu gue pengalaman naik Metro nya, di Guangzhou sih, dasyat banget, rebutan masuk nya ampe bar bar banget, kasar. Atau mungkin masyarakat di Shanghai  memiliki tingkat pendidikan dan budaya yang lebih maju juga, saya kurang paham.

Secara keseluruhan, sangat aman dan nyaman menggunakan Metro di Shanghai. Dan pasti nya ekonomis.

Mudah kan, selamat mencoba!

 

KNOWING AND USING SHANGHAI METRO

Shanghai Metro is not as complicated as Seoul Metro for me. It’s more simple and faster to be understand. Totally, Shanghai Metro has 16 lines but I have never see line 14 and 15 on it’s Metro’s map.

Among the 16 lines, there is 1 line that connecting the inner city, this line is Line 4.  So almost the whole area to the outskirts of Shanghai city is easily to reached by Metro.  At very affordable cost.

Remember to always know and find our current location and where we want to go then find the destination station, so we can know at this time we were in which line station, whether need to move to another line and then do you need to get which line for the next to arrive at your destination.

The ticket can be purchases at ticket machine, find out a machine that sells tickets with a complete line, then select the English option. Select your destination line and select the destination station, the the machine will be process your request and calculating the distance and mention you the ticket fare. Enter the money into the machine, then wait the machine process your request until your journey card comes out along with your change if any.

After you get your journey card, walk to the entrance of the examiner, drop you luggage and backpack onto the x-ray machine. You don’t need to put your sling bag. But there is officer there, they will give you some direction what should you do then. Just follow the direction, they speak Mandarin actually, so make sure you can understand the simple vocab in Mandarin.  I know a little of the vocab also, no need to worry.

Enter and find your train line, follow your last station name of your destination on the map. Then get in to the car. As in another country, Metro has 2 languages to give announce, just listen the announcement and make sure you are in the right way. Don’t get wrong

Like Metro in other countries, surely there is information in local language and English language, surely not to be mistaken especially for the interchange station, make sure the direction of the destination of the train. Upon arrival please insert the card into the machine back and exit.

Metro has 3 day passes worth 45 Yuan, valid for 72 hours from the first time we tap the card. So if the intention is to go around, using Metro becomes the main consideration. As an illustration, from East Nanjing station to Yuyuan Garden I can directly use Line 10, only 1 stop wrote the ticket of 3 Yuan.

Then from Yuyuan Garden Station continue to Nanpu Bridge station, need 3 times ride (2 x change line) start from Line 10 get off at Laoximen Station change Line 8 to Xizang road station and change Line 4 (inner ring line) get off  (1 stop) at Nanpu Bridge, arrived. It costs 5 Yuan.

From Nanpu Bridge station, I went back to West Nanjing Road station, taking 3 line trains for 5 yuan as well. So for a relaxed route on that day it has cost 13 yuan. Those lines were practically very close.

For Cleanliness conditions in the Metro is fairly clean. Precisely a little dirty at a certain station. I see the habits of Chinese people have changed better. Compared to 4 years ago I experience the Metro ride, in Guangzhou anyway, so terrible, fighting over into the car, crowded, pushing each other roughly. Or maybe people in Shanghai have a more advanced level of education, behavior and culture as well, I do not understand.

Overall, riding Shanghai Metro is very safe and convenient. And certainly it’s very efficient.

It’s easy… Please try!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s